servis-plastovych-oken-ostrava

Údržba plastových oken. Jak na ní?

by Igor

Plastová okna se těší vysoké oblibě především díky svým vlastnostem, které vám dodají vysoký komfort, brání úniku tepla a nevyžadují náročnou péči. Pokud chcete, aby vám tato okna dělala radost dlouhou řadu let, je potřeba počítat s tím, že si zaslouží jednou až dvakrát ročně základní údržbu. Jaké tedy zvolit jednotlivé kroky a na co si dát pozor?

Pravidelné mytí rámů a oken

Ačkoli nepatří mytí oken k našim nejoblíbenějším činnostem, párkrát do roka musíme zatnout zuby a vrhnout se na něj. Nečistoty, které létají vzduchem, se rády usazují na povrchu a slunečním zářením se zapékají do povrchu. V první řadě by se mělo začít rámy, na které vám stačí vlažná voda se saponátem a hadr. Nedoporučujeme používat drsné houbičky, drátěnku, ředidla a jiné chemikálie. Pozor si dejte především na to, abyste nejpozději do 3 měsíců od montáže strhli ochranné pásky a odstranili zbytky zednických prací (maltu či barvu). U rámů byste se měli zaměřit hlavně na odvodňovací drážky, které najdete ve spodní části. Tento konstrukční prvek je pro jeho správnou funkci nezbytné udržovat čistý a průchodný.

Poté přichází na řadu mytí oken, na které vám stačí běžně dostupné tekuté čistící prostředky a hadřík. Okna nemyjte na sucho, nečistoty by sklo mohly poškodit. Neexperimentujte ani se silnějšími prostředky na odstraňování skvrn – vyhněte se těm s brusnými částicemi. Není taktéž dobré mýt okna v mrazu teplou vodou nebo naopak v horkých dnech studenou, mohlo by se stát, že vám praskne.

Péče o těsnění oken

Ideální těsnost vám ušetří peníze, ale také vás zbaví vlhkosti a přinese žádaný komfort. Pro zpomalení stárnutí doporučujeme použít jednou za půl roku silikonový olej nebo glycerin, díky kterému zůstane těsnění pružné a spolehlivé. Nezapomínejte také provětrávat místnost. S teplem doma zadržujeme i vlhkost, která může způsobit plísně nebo vlhké skvrny. Větrejte dvakrát až pětkrát za den, nejlépe intenzivně, průvanem. Máte těsnění poškozené? Neváhejte a kontaktujte prodejce vašich oken, každé těsnění je totiž jiné. 

Nezapomínejte udržovat pohyblivé části

Jednou až dvakrát ročně je důležité myslet na dotažení uvolněných kliček a úchytů. Jak na to? Kryt pod pokličkou nadzvedněte a otočte do vododobné polohy, aby jste se dostali ke šroubům. Dotažením je ochráníte před brzkým opotřebením a zachováte jejich pohyblivost

Kování oken

Kování oken taktéž vyžaduje pravidelnou prohlídku a seřízení. Při jeho mytí nepoužívejte žádné přípravky s obsahem kyselin, abrazivních látek či zásad. Jednou ročně kování promažte olejem (silikonovým nebo na šicí stroje), nakapejte jej do otvorů k tomu určených, většinou bývají označeny. Olejem je pak dobré promazat i další pohyblivé části kování.

 

Objevují se články ohledně zimního a letního režimu kovaní u oken. Tyto články doporučují seřizovat okna jinak na zimu a jinak na léto. Nemá to žádný efekt a my nedoporučujeme zasahovat do seřízení oken pokud okna fungují správně

 

Pravidelnou péče a údržba plastových oken prodlužuje jejich životnost, zajišťuje jejich funkčnost a dokonalý vzhled po dlouhá léta.

Čtěte také